Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
30 Nov 2021

2 Nebbiolo's van wijngaarden uit een andere eeuw

Lopend in de wijngaarden van Carema waan je je in een andere eeuw vanwege de rust en ongereptheid (mechanisatie is hier onmogelijk en de gebruikte materialen zijn allemaal ter plekke gevonden: steen en hout. De wijngaarden - in totaal twintig hectare - zijn samengesteld uit talloze tegen steile helling aangeplakte minuscule perceeltjes. Het bijzondere aan de terrassen is dat ze gemaakt zijn met de stenen die de gletsjers op de hellingen hebben achtergelaten. Die terrassen zijn vervolgens weer volgestort met grond die van de bodem van het dal naar boven gedragen is. De pergola is hier regel omdat er zo weinig ruimte op de grond is en er ook nog boontjes en wat al niet meer op de hellingen verbouwd moesten worden. In Italië hebben ze hier een term voor bedacht: heroïsche viticultuur.

   

Carema is het laatste stadje van Piëmont, zodra je er doorheen bent rij je het Valle d’Aosta binnen. Wat Carema interessant maakt is dat op die steile hellingen uitsluitend Nebbiolo wordt geteeld. Nebbiolo is een te gekke druif en ik ben verliefd op al haar verschijningen. Tijdens een vorige lockdown kwam ik ineens berichten tegen over het gebied en nieuwe initiatieven die hooggeprezen werden. Ik heb snel bij iedereen proefflessen besteld. Met mijn vaste proefgroepje kwamen iker al snel achter dat Carema een inderdaad bijzondere uitdrukking is van Nebbiolo, én dat ze het best geïnterpreteerd wordt door de oudere generatie. De wijnen van de Cantina Produttori del Nebbiolo di Carema staken met kop en schouders boven de nieuwe initiatieven uit. Ik lees net op de site dat de gemiddelde leeftijd van de soci in 2015 55 jaar oud was… De 84 huidige leden hebben 14,5 hectare in bezit en beheer. En dat doen ze dus goed.

De wijn Carema wordt gewaardeerd om zijn neus en zijn elegantie, maar het heeft ook de structuur en zuren om decennialang te rijpen. Vergeleken met de wijnen uit de Langhe is Carema minder krachtig en geconcentreerd, maar dit wordt meer dan gecompenseerd door de het aromatiscche vuurwerk in de neus dat alleen dit unieke terroir voortbrengt. Exemplarisch hiervoor is de Carema 2017 met haar intense neus van rozenblad, tabak en teer, in de smaak krijg je deze geuren terug – op een heel klassieke manier – ondersteund door ragfijne tannine en verkwikkende frisheid. Zoals het landschap je in een andere eeuw doet wanen, doet deze wijn dat ook. Hij heeft een tijdloze klassieke snit, vederlicht, transparant en ingetogen. Voor de Carema 60 worden de beste foeders geselecteerd. De wijn hieruit rijpt nog een jaar extra op barrique. Deze wijn heeft dan ook een andere snit: meer vulling en moderner in zijn representatie van het fruit. Over het algemeen is de ‘60’ uitbundiger, waardoor ze ook toegankelijker is. En vooral hartverscheurend lekker.

Cantina Produttori del Nebbiolo di Carema
Carema DOC 2017

Bestel hier...

 

Cantina Produttori del Nebbiolo di Carema
Carema 60° DOC 2015

Bestel hier...

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »