Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Abonneer
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
20 Feb 2022

Giampaolo Tabarrini, pazzo geniale!!!

 

 

South of Somewhere, een boek over ‘wijn, eten en de ziel van Italië’. Het centrale hoofdstuk is helemaal gewijd aan Giampaolo Tabarrini: de slimste, innovatiefste, ondernemendste, energiekste, onbevangenste, enthousiastste en ongeremdste wijnmaker die ik ken. Hij is energiek op het manische af, ambitieus als geen ander, voortdurend bezig om luchtkastelen te realiseren – al zijn projecten zijn in de overtreffende trap. Hij is allergisch voor decorum en formaliteit en gedraagt zich als een clown. Hij lijkt niets serieus te nemen, tegelijk vergeet hij nooit zijn doel ook al is dat, in zijn eigen woorden,  meestal een pazzia (gekte). Roberto Camuto, de auteur van het boek, stelt heel terecht dat, “over many years in wine , I have come to love the selfthaught eccentrics, the outliers and inventors, i matti, the crazy ones who make wine more than a business – they make it a living, exciting culture”. 

Toen ik dat las had ik gelijk weer zin om naar Montefalco te gaan en me te laven aan die mentaliteit van overal schijt aan hebben  - niet vanuit nihilisme – maar van uit een nog meer erom geven. Een liefde zo groot dat hij helemaal vrij is van wat ‘moet’ en  ‘hoort’. Trebbiano Spoletino is nu DOC vanwege AdArmando, maar Tabarrini houdt  AdArmando buiten de Denominatie want de standaard is hem te laag. Ik kan niet wachten om te laten proeven hoe hij Sagrantino een nieuw paradigma induwt – maar dat is helaas voor 2023.
Tegelijk moet je elke goeroe op zijn eigen weerstand aanvallen. Dus wat ik opende, in plaats van naar Montefalco te vertrekken was de Padroone Bianco 2020. Door Tabarrini gecanceld, omdat Slow Food deze Trebbiano Spoletino boven de Ad Armando tot ‘Topwijn’ verkoos… 

Zodra ik van hagiografieën kan leven, zal ik niet meer over wijn schrijven. Dus koop nu de Padrone Bianco 2020– dat deed ik ook. Natuurlijk is Adarmando 2019 beter en over een paar jaar ook lekkerder, maar nu en voor dit geld is Padrone Bianco spectaculair: tegelijk fris en vineus; energetisch als de maker en met verraderlijke doordrinkbarheid: hoewel de wijn belangrijk aanvoelt is de fles leeg voor je er erg in hebt.

 

En om deze lofzang nog profaner te eindigen vraag ik ook nog even uw aandacht voor de Padrone Rosso 2018. Dit is een wijn die Tabarrini uit overvloed uitgeeft. Deze druiven gaan in de Rosso di Montefalco tenzij de oogst genereus en goed was – dan blijven er druiven over voor Padrone Rosso.


De 2018 is een cuvée van Sangiovese, Barbera en Sagrantino. Net als de witte Padrone is het een wijn om nu van te genieten. Nu als in: niet opleggen, en nu als in zo’n dikke truien reclame waarin je eerst een wandeling maakt en de elementen trotseert en daarna bij het haardvuur vloeibaar comfort sipt: blauwe bes en kruidig, vol en soepel, middellang en verwarmend als het haardvuur.

Van 20 februari tot en met 8 maart ontvangt 15% korting op de Padrone wijnen van Tabarinni. Vul de kortingscode TABARRINI15 in bij het afrekenen en ontvang de 15% korting. 


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »