Gewürztraminer

Traminer is een naam die kan worden gebruikt om te verwijzen naar een aantal oude Europese druivensoorten. Historisch gezien werd het gebruikt om de Germaanse familie van Traminer-varianten te beschrijven, of als synoniem voor een belangrijk lid van die familie, Gewurztraminer. De geschiedenis van Traminer is lang en gecompliceerd, waarbij elk van de traditionele teeltregio's verschillende namen en lokale geschiedenissen voor de familie Traminer biedt.

De Traminer-familie is zeer vatbaar voor mutatie, net als de Pinot-familie waarmee ze nauw verwant is (waarvan de bekendste leden Chardonnay en Pinot Noir zijn). Verschillende vormen van Traminer zijn overal in Europa verschenen, en later in de wijnregio's van de Nieuwe Wereld, en hebben enkele van 's werelds beroemdste wijndruiven voortgebracht; grootheden als Cabernet Sauvignon, Merlot en Chenin Blanc zijn uiteindelijk afstammelingen van de vroege Traminer-variëteiten. Dit alles biedt enige context voor de indrukwekkende spanwijdte van Traminer's geschiedenis en genetische diversiteit.

De naam Traminer zou al lang afgeleid zijn van Tramin (Termeno), een stad hoog in de Alpen van Alto-Adige, hoewel deze hypothese nu sterk wordt weerlegd door verschillende autoriteiten op het gebied van ampelografie. Traminer-druiven werden naar verluidt ongeveer 500 jaar rond Tramin verbouwd tussen de 11e en 16e eeuw. Tegen het einde van de middeleeuwen is de aanwezigheid van Traminer in de Elzas gedocumenteerd, hoewel er weinig aanwijzingen zijn over hoe het van de bergen naar het Rijndal is gekomen. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat Traminer in de Elzas arriveerde vanuit Pfalz, Duitsland, waar een bijzonder geurige variant het voorvoegsel "gewurz" ("pittig" in het Duits) aannam en de erfenis van de Elzas Gewurztraminer begon.

De kleuren en smaken van Traminer-wijnen variëren aanzienlijk, afhankelijk van de subset waartoe ze behoren. Het meest prominente voorbeeld is ongetwijfeld Gewurztraminer, die ook enkele van de meest diep aromatische wijnen ter wereld produceert. Minder bekend is de dieproze Roter Traminer (ook bekend als Red Traminer, Savagnin Rosé en Klevener de Heiligenstein), die intens aromatische witte wijnen produceert, soms met een vage roze tint.

Synoniemen zijn onder meer: ​​Savagnin, Auvernat Blanc, Bon Blanc, Forment, Fromenteau, Gentil Blanc, Schleitheimer, Ryvola Bila.

Lekker bij: garnalenravioli, gegrilde vis, gevogelte en varkensvlees

Geen producten gevonden...