Manzoni Bianco

Manzoni Bianco is een witte wijndruivensoort die wordt gebruikt in Veneto, Noordoost-Italië. Het wordt meestal gebruikt bij de productie van stille, droge witte wijnen, waarvan er veel vol en toch fris zijn, met gekruide, bloemige karakters en een vleugje mineraliteit.

De variëteit werd in de jaren dertig gecreëerd door professor Luigi Manzoni van de oenologieschool in Conegliano door Pinot Bianco te kruisen met Riesling. De ouders worden beide voornamelijk in koele klimaten gekweekt en Manzoni Bianco geeft de voorkeur aan hetzelfde, en is als zodanig zeer geschikt voor de koele groeiomstandigheden in veel Veneto-wijngaarden.

Manzoni Bianco-druiven worden gebruikt in de witte wijnen van onder meer de Bianco di Custoza en Colli di Conegliano DOC's. Friuli en Veneto zijn de belangrijkste voorstanders van Manzoni Bianco, wat logisch is gezien de collegiale loyaliteit van de professor.

Moderne, door mensen gemaakte kruisingen worden soms met argwaan of snobisme bekeken, maar daar is weinig rechtvaardiging voor; veel bekende druiven (waaronder Cabernet Sauvignon) zijn natuurlijke kruisingen. Gelukkig is de noordoostelijke hoek van Italië opmerkelijk avant-garde in zijn benadering van wijnbouw en wijnmaken, en omvat het verschillende kruisingen, met name die gecreëerd door Luigi Manzoni.

Manzoni Bianco is slechts één van een reeks kruisingen die de gelijknamige professor heeft gemaakt. Hij creëerde ook Manzoni Rosa (Raboso x Muscat Hamburg), Manzoni Rosso (Glera x Cabernet Sauvignon) en Manzoni Rosé 1-50 (Trebbiano x Gewurztraminer).

Lekker bij: pasta met ui, ansjovis en peterselie, gekarameliseerde ui en geitenkaastaart en nootachtige kazen

Italo Cescon
MADRE Manzoni Bianco IGT 2020
Artikelcode 08105120
€38,50
op voorraad
Strogeel, licht troebel en van biologische komaf. Resulteert in knisperende citruszuren, grapefruitbitters, kruiden en vonkende mineraliteit.
Italo Cescon
MADRE Manzoni Bianco IGT 2020
Strogeel, licht troebel en van biologische komaf. Resulteert in knisperende citruszuren, grapefruitbitters, kruiden en vonkende mineraliteit.
€38,50