Podere della Civettaja

  

Podere della Civettaja is een piepjong, miniscuul bedrijf dat top Pinot Noir maakt op een voor mij totaal onverwachte plaats: hoog in de Appenijnen boven Arezzo.

De eerste wijn was de 2009. Van 2000 flessen in dat eerste jaar zijn ze nu doorgegroeid naar ruim 6000. Daarmee hebben ze hun beoogde omvang bereikt.

Pinot Noir schijnt hier al heel lang te groeien. Toch heeft La Civettaja haar klonen uit de Bourgogne gehaald. Dat je lekkere Pinot Noir kunt maken in Toscane heeft met de hoogte te maken, op ruim 500 meter is de zomerse hitte niet zo verstikkend als in de lager gelegen wijngaarden.

Maar iedereen probeert het op verschillende territoria te kweken en wijnen te produceren om te laten zien dat de gekozen plek de juiste is.

Eerlijk gezegd nemen de resultaten van de meeste wijnmakers ons weg van de prachtige Bourgondische Pinot Noir, uniek en onbereikbaar.

Vincenzo Tommasi, is zich hiervan bewust, onder de indruk en getroffen door de delen van Vosne-Romanée, in de Côte de Nuits, in de Bourgogne.

Hij heeft altijd geloofd dat het microklimaat van dit deel van Toscane nabij de grens met Romagna, koud in de winter, zonnig in de zomer, ver van alle vochtige gebieden, de mogelijkheid bood om de ​​teelt van Pinot Nero wijnstokken tot leven te brengen.

En in zijn Podere della Civettaja, in Casentino, start hij zijn project: een Pinot Noir produceren ver van het Bourgondische model, terwijl hij de methoden assimileerde, ver van de houtachtige modieuze wijnen, in een poging een precieze identiteit te geven: een berg Pinot Noir.

Biologische en ambachtelijke benadering, spontane fermentaties, afwezigheid van klaring en filtratie. Werken in de wijngaard geïnspireerd door eenvoud en gezond verstand. Het bijzondere terroir van dat deel van het extreme Toscane zorgt voor de rest.

"Wat mij interesseert in een wijn is balans - zegt Vincenzo Tommasi - het doel is, jaar na jaar, van oogst tot oogst, om rijpe druiven op het juiste punt, intact (het moeilijkste deel) en man, in de kelder te brengen. deze specifieke fase, moet hen vergezellen zonder zoveel indruk van zichzelf achter te laten ".

Het resultaat is dat de Pinot Noir van Podere della Civettaja een van de meest gewilde Italianen van dit type is.

Podere della Civettaja
Pinot Nero IGT 2017
Artikelcode 18556017
€38,00
op voorraad
Pinot Nero uit Toscane, het leek ons een gotspe, veel te warm. Toch is dit Pinot Noir zoals hij hoort: elegant en verfijnd.
Podere della Civettaja
Pinot Nero IGT 2017
Pinot Nero uit Toscane, het leek ons een gotspe, veel te warm. Toch is dit Pinot Noir zoals hij hoort: elegant en verfijnd.
€38,00