Cantina Cenci

Weer een jong en onstuimig talent erbij: Giovanni Cenci, wild behaard en wild in woord en gebaar. Cantina Cenci is aan het eind van een lange, onverharde weg (de mevrouw van de autoverhuur vroeg bij inlevering van de auto of we soms een rally hadden gereden). Nee die begon pas daarna. Het enthousiasme van Giovanni is meeslepend, stuwend, vertederend maar vooral ongeremd. Als je deze jongen over zijn wijn hoort praten is het onmogelijk er niet gelijk van te gaan houden.

Ik wist echter al van te voren dat deze passie een lange geschiedenis had. Giovanni heeft zijn start als 5de generatie goed voorbereid. Hij is afgestudeerd als agronoom en enoloog. Heeft meerdere jaren stage gelopen bij verschillende wijngoederen zowel in Bordeaux als in Italië. Een Italiaanse vriend, wijnjournalist en biermaker uit Perugia had me dit al verteld.

Cantina Cenci is al vijf generaties lang in handen van de familie, maar de laatste generaties maakten alleen wijn voor eigen gebruik. De eerste commerciële wijn sinds generaties was de 2012- jaargang van Giovanni. Het gaat nog om heel kleine hoeveelheden: de grootste productie vormt de Grechetto en daar maakt hij 3300 flessen van. Elk jaar plant hij een paar honderd meter bij dus heel langzaam groeit het domein. Des te knapper dan ook dat hij zich nu al in de kijker speelt.

De druiventeelt is biologisch. En hoewel ik las dat hij vin natur maakt, vertrouwde hij me zelf toe dat hij nog steeds wat sulfiet toevoegt voor botteling. Een pak van mijn hart, zo wist ik zeker dat de pure en zuivere wijn die ik daar van vat proefde op weg naar de fles of in de fles naar Nederland niet in iets heel wilds zou veranderen.

Drie witte wijnen van Trebbiano, Grechetto en Pinot Grigio en drie rode van Sangiovese en Merlot. Die laatste druif heb ik hem met zijn verleden in Bordeaux maar gelijk vergeven. Vooralsnog vind ik wit het sterkst, maar heb toch een paar proefflessen rood mee laten komen. 

Website: Cantina Cenci

Geen producten gevonden...