Cantina Tondini

Sardinië heeft een onherbergzaam, hard en inhumaan landschap, haar keuken is niet groots, en er wordt relatief weinig wijn gemaakt. Maar o wat is het mooi en nergens is de zee zo schitterend. De perfecte plek dus om echt op vakantie te gaan, zonder onderbreking voor producentenbezoek. Maar zelfs op vakantie drink ik nog wel eens een flesje en zo ontdekte ik Antonio Tondini en zijn Vermentino.

Antonio was op dat moment 26 en bezig aan zijn derde oogst. Zijn eerste was de 2004 waar hij zich als fris afgestudeerd enoloog op had geworpen. Hij had nog wel een promotiebeurs aangeboden gekregen maar hij hield het niet langer uit in Piemonte. De roep van het eiland was te sterk en het duurde dan ook tot 2009 dat hij voor het eerst het eiland weer een paar dagen verliet om zijn wijn te presenteren op de Vinitaly.

Antonio is zeer eigenwijs en kreeg gelukkig de vrije hand om alles anders te doen dan zijn vader het decennia gewend was; in essentie: opbrengsten omlaag en druiven langer laten rijpen. En dan heb ik het over de Vermentino, zijn oogappel. Vermentino is een witte druif die via Spanje in Sardinië is terechtgekomen. Je vindt hem ook in Spanje, Frankrijk, aan de Ligurische en de Toscaanse kust en op Corsica. Maar nergens kan hij tot zulke grote hoogte reiken als in de Gallura. ‘Kan’ want het is heus niet zo dat alle Vermentino di Gallura topwijn is, integendeel. Dit komt voornamelijk door de aparte situatie op Sardinië. De meeste producenten produceren alleen voor het zomerseizoen; dan drinken alle toeristen tegen een goede prijs de jaarlijkse wijnproductie op. Ze hoeven zich dus niet zo druk te maken om concurrentie of kwaliteit. De meeste Vermentino is dan ook niet meer dan een aangename frisse sloeber voor na het strand bij 35 graden.

De Gallura is uitzonderlijk door haar arme bodem: verweerde graniet op een rotsige ondergrond; en door haar hoogte: tot zo’n 500 meter boven zeeniveau. Deze hoogte en de voortdurende wind zorgen voor enorme temperatuurverschillen van soms wel dertig graden tussen dag en nacht. Dat Vermentino in dit droge, door wind geteisterde land met zijn arme bodem wel degelijk op zijn plaats is, proef je in die paar wijnen die wel de juiste aandacht krijgen. En die zijn dan ook gelijk sensationeel. Vermentino is bijzonder door haar aromaticiteit, door zijn concentratie, door stevig alcoholgehalte, door haar frisheid en haar kracht.

Antonio maakt ook een simpele en een chique rode wijn. Mijn voorkeur gaat uit naar de Taroni al is het wat neerbuigend om deze wijn simpel te noemen. Het is van oorsprong een Canonau, maar Antonio voegt er steeds meer Nebbiolo aan toe waar door de wijn aanzienlijk aan complexiteit en structuur heeft gewonnen, en tegelijk is het een echte doordrinker gebleven.

Website: Cantina Tondini

Geen producten gevonden...