Direct naar de content
  • 13.4° celsius
  • Zonuren: 2.104 uur
  • 73.314 hectare
  • 6.785.000 hectoliter
  • 29 %

Het wijngebied Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië. Het wijngebied in Veneto is al zeer oud. Al in de Romeinse tijd werd hier volop de druiven geteeld voor de wijn.

Misschien komt het omdat Garda de eerste vakantie bestemming voor Noordeuropeanen in Italië was, maar al heel lang genieten de Veneto-wijnen een zekere faam. Deze populariteit heeft in een recent verleden ook geleid tot overproductie en het daarmee samenhangend kwaliteitsverlies. Niet zo heel lang geleden werden de Soave, de Bardolino en de Valpolicella vooral uit tweeliter flessen in goedkope restaurants geschonken. Inmiddels is de situatie geheel gekeerd. Valpolicella heeft waanzinnig veel succes met haar Ripasso en Amarone. Soave worstelt zich langzaam terug als leverancier van heel mooi wit.

En zelfs de wijngebieden aan het Gardameer als Bardolino en Custoza zijn weer in zwang. Zij leveren wijnen met veel fruit niet te veel alcohol die heel veel drinkplezier geven. De stijl die na jaren van blockbusters ineens weer helemaal in is.

Het grootste actuele succes van de Veneto zijn de wijnen uit het gebied rondom Treviso: de Prosecco. Stil, frizzante of spumante, de populariteit van Prosecco is zo groot dat Prosecco inmiddels al een verzamelbegrip lijkt geworden voor mousserende wijnen in het algemeen.

Het wijngebied Veneto heeft om en nabij 74.000 hectare wijngaard. Met haar productie van miljoenen hectoliters wijn behoort Veneto tot een van de grootste producenten van Italië.

  • Wit
  • 2017
  • 12,5% vol.
  • Bio
€ 9,50
per fles

Producent:
Cantine di Custoza
Druiven:
Garganega, Friulano, Cortese

  • Wit
  • 2014
  • 14,0% vol.
  • Bio
€ 22,50
per fles

Producent:
Italo Cescon
Druiven:
Garganega, Friulano, Cortese

  • Rosé
  • 2017
  • 12,5% vol.
  • Bio
€ 8,50
per fles

Producent:
Cantine di Custoza
Druiven:
Corvina, Molinara, Rondinella

  • Rosé
  • 2017
  • 11,0% vol.
€ 9,75
per fles

Producent:
Bellenda di Cosmo
Druiven:
Raboso, Pinot noir

  • Rosé
  • 2005
  • 12,0% vol.
€ 25,00
per fles

Producent:
Bellenda di Cosmo
Druif:
Pinot Nero

  • Rood
  • 2017
  • 12,0% vol.
  • Bio
€ 11,00
per fles

Producent:
Le Fraghe
Druiven:
Corvina, Rondinella

  • Rood
  • 2015
  • 13,5% vol.
€ 18,50
per fles

Producent:
Le Salette
Druiven:
Corvina, Rondinella

  • Rood
  • 2014
  • 15,0% vol.
€ 45,00
per fles

Producent:
Le Salette
Druiven:
Corvina, Rondinella

  • Rood
  • 2011
  • 15,0% vol.
€ 85,00
per fles

Producent:
Le Salette
Druiven:
Corvina, Rondinella

  • Rood
  • 2012
  • 12,5% vol.
  • Bio
€ 16,75
per fles

Producent:
Le Fraghe
Druif:
Molinara

  • Rood
  • 2016
  • 12,5% vol.
€ 12,95
per fles

Producent:
Le Salette
Druiven:
Corvina, Molinara

  • Prosecco
  • 2017
  • 11,0% vol.
€ 8,95
per fles

Producent:
Bellenda di Cosmo
Druif:
Glera

  • Prosecco
  • 2016
  • 11,5% vol.
€ 13,95
per fles

Producent:
Bellenda di Cosmo
Druif:
Glera

  • Prosecco
  • 2016
  • 12,0% vol.
€ 16,25
per fles

Producent:
Bellenda di Cosmo
Druif:
Glera

  • Prosecco
  • 2016
  • 11,0% vol.
€ 11,75
per fles

Producent:
Bellenda di Cosmo
Druif:
Glera

Het wijngebied Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië. Het wijngebied in Veneto is al zeer oud. Al in de Romeinse tijd werd hier volop de druiven geteeld voor de wijn.

Misschien komt het omdat Garda de eerste vakantie bestemming voor Noordeuropeanen in Italië was, maar al heel lang genieten de Veneto-wijnen een zekere faam. Deze populariteit heeft in een recent verleden ook geleid tot overproductie en het daarmee samenhangend kwaliteitsverlies. Niet zo heel lang geleden werden de Soave, de Bardolino en de Valpolicella vooral uit tweeliter flessen in goedkope restaurants geschonken. Inmiddels is de situatie geheel gekeerd. Valpolicella heeft waanzinnig veel succes met haar Ripasso en Amarone. Soave worstelt zich langzaam terug als leverancier van heel mooi wit.

En zelfs de wijngebieden aan het Gardameer als Bardolino en Custoza zijn weer in zwang. Zij leveren wijnen met veel fruit niet te veel alcohol die heel veel drinkplezier geven. De stijl die na jaren van blockbusters ineens weer helemaal in is.

Het grootste actuele succes van de Veneto zijn de wijnen uit het gebied rondom Treviso: de Prosecco. Stil, frizzante of spumante, de populariteit van Prosecco is zo groot dat Prosecco inmiddels al een verzamelbegrip lijkt geworden voor mousserende wijnen in het algemeen.

Het wijngebied Veneto heeft om en nabij 74.000 hectare wijngaard. Met haar productie van miljoenen hectoliters wijn behoort Veneto tot een van de grootste producenten van Italië.

Veneto produceert bijna evenveel rode wijn als wit. De percentages liggen niet heel veel uit elkaar. Ongeveer 55% is wit en 45% is rode wijn.
Voor de witte wijn wordt veel gebruikt van de Trebbiano druif - soms de saaie Trebbiano Toscano maar veel vaker van de Trebbiano di Lugana of di Soave. Een andere belangrijke druif in Soave, Custoza en Gambellara is de Garganega druif. De druif van het oosten van Veneto heet tegenwoordig: Glera (voorheen Prosecco). Minder van kwaliteit maar niet minder populair is de Pinot Grigio.

In de rode wijnen wordt in de buurt van Garda en Verona vaak gekozen voor de Molinara, Corvina Veronese en de Rondinella. In het oosten vind je naast Merlot (Piave), Cabernet en Raboso.

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.