Direct naar de content
Prosecco Così é DOCG
  • Italië Italië
  • Veneto
  • Glera
  • Prosecco
  • 2016
  • 11.0 % vol.
  • 0.75 l

Zo is het? Zo is de wijn? Eigenlijk: zo was het. Prosecco col fondo, Prosecco met bezinksel is de Prosecco zoals de boeren hem vroeger maakten ver voor de uitvinding van de autoclave.

Op voorraad
€ 11,75
per fles

Beschrijving

Zo is het? Zo is de wijn? Eigenlijk: zo was het. Prosecco col fondo, Prosecco met bezinksel is de Prosecco zoals de boeren hem vroeger maakten. Ver voor de uitvinding van de autoclave ging de stille wijn in het voorjaar bij wassende maan met wat gist in de fles om zijn mousse te krijgen. TIm Parks schrijft er leuk over in zijn boek Italian Neighbours. 

Met het stijgen van de temperatuur begon de tweede gisting en na een maandje had je hopenlijk een mousserende wijn. De gisten zakten vanzelf naar de bodem (il fondo). 

Het resultaat is een droge wijn (want zero dosage) die je voorzichtig decanteert om helder te houden, of juist heel ruig met gist en al opdrinkt.

Veneto

Het wijngebied Veneto ligt in het noord oosten van Italië. Het wijngebied in Veneto is al zeer oud. Al in de Romeinse tijd werden de druiven gebruikt voor de wijnbouw.

Lees meer over Veneto

Bellenda di Cosmo

Geproduceerd door: Bellenda di Cosmo
De druif(ven) in Prosecco Così é DOCG

Glera druif

Glera is dezelfde druif als de Prosecco. Alleen bestaat de Prosecco-druif sinds 2010 niet meer. Sindsdien wordt alle Prosecco-wijn gemaakt van tenminste 85% Glera. De reden hiervoor is dat je op druivennamen geen merkrecht kan aanvragen. Dus als je je wijn naar de druif noemt, mag eigenlijk iedereen die beschikt over die druif zijn wijn zo noemen. En als dat een populaire naam is zoals Prosecco dan gebruikt iedereen die naam voor om het even wat met prik.

De Prosecco-boeren zagen met lede ogen aan hoe anderen heel slechte wijn verkochten als Prosecco en zo de goede naam van deze wijn mee de afgrond in trokken. Vandaar dat ze merkrecht op Prosecco hebben aangevraagd. Wat alleen mogelijk was na het herdopen van de Prosecco-druif in Glera.

Glera was de naam die ze in Friuli voor de Prosecco-druif gebruikten. De Glera groeit in Noordoost Italië. Maar de beste wijnen komen uit de vallei tussen Conegliano en Valdobiaddene: het Prosecco DOCG-gebied.

Glera geeft wijnen met aroma’s van groene appel, bloesem en wat citrus. En ze wordt voornamelijk gebruikt voor spumante en frizzante Prosecco. Al zijn er ook stille (niet mousserende) versies die zeker zo interessant zijn.

Aroma‘s

Citrus, groene appel en bloesem

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.