Direct naar de content
Barolo DOCG Cascina Fontana
  • Italië Italië
  • Piëmonte
  • Nebbiolo
  • Rood
  • 2011
  • 14.5 % vol.
  • 0.75 l

Gemaakt van de druiven van Villero en Valetti in Castiglione en Gallinotto in La Morra heeft deze Barolo veel meer diepte dan de meeste generieke Barolo en is hij veel beter in balans dan de meeste cru.

Op voorraad
€ 38,50
per fles

Beschrijving

Waar de strijd tussen de modernisten de de traditionalisten zich vaak toespitste op het al dan niet gebruiken van kleine houten vaten en de smaakbepalende invloed die zij hebben, heeft een andere zo mogelijk nog fundamentelere verandering zich onopgemerkt voltrokken: het gros van de Barolo is tegenwoordig afkomstig van een enkele wijngaard. TRADITIONEEL is dat een boer de beste nebbiolo van zijn verschillende wijngaarden gebruikt om zijn  beste wijn  te maken; Barolo. Afgelopen juli liep ik uit puur geluk op tegen zo'n Barolo van de beste druiven van de beste wijngaarden en voor een veel lagere prijs dan al die posh single cru wijnen.

Het was de Barolo van Cascina Fontana uit Perno, gemaakt van de druiven van Villero en Valetti in Castiglione en Gallinotto in La Morra. Veel meer diepte dan de meeste generieke Barolo en veel beter in balans dan de meeste cru. Wat mij betreft een superdeal!

Piëmonte

Het wijngebied Piëmonte ligt in het Noord Oosten van Italië. Piemonte betekent “aan de voet van de bergen” en dat is niet zo gek. Het ligt aan de voet van Alpen. Het wijngebied Valle d’Aosta heeft geografisch bij Piëmonte gehoord, maar is tegenwoordig een autonoom gebied.

Lees meer over Piëmonte

Cascina Fontana

De familie van Mario Fontana zit al zes generaties in de Barolo. Ik zit al ruim twintig jaar in de Italiaanse wijn. Heb ik al die tijd zitten slapen? Ik denk het niet. Want de jaren die mij zo imponeerden zijn gemaakt door Edoardo, de kersverse enoloog van de familie.  Net van school maar zeer traditioneel. Gaat het niet altijd zo? De discussie tussen traditioneel en modernist heeft zich in Barolo heel erg toegespitst op het al dan niet gebruik van klein nieuw hout. Edoardo en Mario zijn traditionalist dus hier alleen grote houten vaten. Een ander belangrijk traditioneel aspect is echter haast ongemerkt verdwenen. (en dat kon alleen zo geruisloos omdat beide zijdes met vereende krachten om zeep hebben geholpen.) Want behalve de grote oude vaten, en de lange gisting op de schil was het heel gebruikelijk om alleen Barolo te maken van de beste druiven van de verschillende wijngaarden. Juist in de Langhe op de grens van zee en bergen met zijn extreme blootstelling aan grillig weer was het heel gebruikelijk om de verschillende wijngaarden elkaar te laten compenseren. Kort door de bocht ging het zo; hier wat meer kleur, daar de structuur, en nog een perceeltje voor de mooie aroma’s. Tegenwoordig krijgt elk etiket de naam van de wijngaard, zijn de flessen een stuk duurder, en is de basis Barolo vaak nog maar een schim van wat je verwacht bij de naam.

Lees meer over Cascina Fontana

De druif(ven) in Barolo DOCG Cascina Fontana

Nebbiolo druif

Dé alleredelste druif van Italië, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D‘Alba, Gatinara, etc ... maakt. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van vele DOCG wijnen.

Aroma‘s

Animaal, stal, teer en paddestoelen.

Lees meer over de Nebbiolo druif.

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.