Direct naar de content
  • Risotto
  • Voorgerecht
  • tot 20 min
  • Gemakkelijk

Risotto gemaakt met een stevige wijn vind je in heel Italië. In dit recept hebben we voor Sagrantino gekozen, maar evengoed kunt u een Amarone, een Teroldego of een Montepulciano gebruiken. (Of u pakt gewoon het restant van de rode wijn van de avond ervoor.) Kaas of geen kaas toevoegen hangt een beetje af van hoe goed de wijn was die u gebruikte, de kaas verbergt eventuele gebreken van de wijn, maar doet bij gebruik van een goede wijn ook afbreuk aan de transparante eenvoud van het gerecht...

Voorbereiding

Bijna geen voorbereiding. Het volstaat de ui te snipperen en eventueel de wijn te reduceren als u geen Sagrantino voorhanden heeft.

Bereiding

De ui fijnhakken. De boter smelten in een koekenpan, dan de ui toevoegen en langzaam laten bakken. Zodra de ui begint te bruinen, de rijst toevoegen. De rijst even mee laten ‘bakken’. Na en minuut een half glas van de wijn toevoegen. Zodra de wijn bijna verdampt is beginnen met het  geleidelijk toevoegen van de bouillon. Als u denkt dat de rijst ongeveer halverwege gaarheid is de rest van de wijn erbij. En dan weer langzaam verder laten garen.  Op het eind is het even moeilijk om te beoordelen hoeveel bouillon er nog nodig is om gaarheid te bereiken, en niet met een overschot aan vocht te zitten. De risotto is gaar als de kern van de korrel nog bite geeft. De risotto moet schenkbaar zijn maar niet op een soep lijken. Het vocht moet gebonden zijn door de rijst. De risotto moet gelijk geserveerd worden anders wordt ze alsnog hard. U kunt natuurlijk parmigiano toevoegen, maar eigenlijk is het lekkerder zonder.

Ingrediënten

  • 300 gram rijst (carnaroli of arborio)
  • een glas Sagrantino (evt. te vervangen door twee glazen Montefalco Rosso in te koken tot een glas)
  • 1 ui
  • 50 gram boter
  • vleesbouillon naar behoefte
  • zout
     
  • Wit
  • 2015
  • 13,5% vol.
  • Bio
€ 19,75
per fles

Producent:
Tre Monti

  • Rood
  • 2014
  • 14,0% vol.
€ 19,75
per fles

Producent:
Giampaolo Tabarrini
Druiven:
Sangiovese, Sagrantino

  • Rood
  • 2006
  • 15,0% vol.
€ 35,00
per fles

Producent:
Giampaolo Tabarrini
Druif:
Sagrantino

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.