Direct naar de content
  • door:
  • 147 keer gelezen

 

Sommige wijnen schreeuwen om zomer!

Augustus leek de maand om koel te drinken rood weer eens in het zonnetje te zetten.
Helaas nu dan maar van de regen in de drup gezet. Want net als ik schreeuwen sommige rode wijnen gewoon om zomer. Bardolino is er zo één. Je drinkt hem het best jong en gekoeld: licht, opwekkend met een stuivend aroma van aardbei, kers en peper. Dus geen grote oplegwijn, maar juist een onverbeterlijk vrolijke etensbegeleider. De wijn voor bij je pizza, pasta, maar ook als aperitief bij worst en olijven. Zo makkelijk kan genot toch niet zijn? Wel dus. Bardolino Le Fraghe 2016, biowijn met een zeer verteerbare 12,5 procent alcohol.

Winterwijn

Mijn andere koele rode zomerwijn kennen de meesten waarschijnlijk juist als winterwijn.
En ook dan wordt ie gekoeld gedronken. Ik heb het over de Vernatsch of Schiava. In de neus doet ze wel iets aan de Blauburgunder denken; ook weer dat heerlijke fruit met een licht ‘Duitse’ kruidigheid, weinig taninne en zuur, en dus verraderlijk doordrinkbaar. Als u wel eens in Sud-Tirol geskied hebt, kent u hem vast wel. De vaste begeleider van het Speck , Schüttelbrot en de canederli, maar ook heel geschikt in plaats van een glas rosé, of bij een visje van de bbq…
Een van de beste zones voor Vernatsch is de bergflank ten noorden van Bolzano. Het Santa Maddalena Classico gebied. Hier komt de Morit 2015 van Loacker Schwarhof vandaan. 92% vernatsch en een klein beetje Lagrein gemaakt op roestvrijstaal en grote foeders is dit een wijn die je jong drinkt, maar een heel mooie ontwikkeling laat zien. Een biodynamische wijn met slechts 12,5% alcohol.

Uit mijn enthousiasme voor een koel glas rood, heeft u misschien opgemaakt dat
ik niet zo’n rosédrinker ben. Maar één uitzondering maak ik toch: de Toscana Rosato 2016 van Montegrossi. Deze rosé is zo opvallend zuiver; zo droog en toch vol met zoet fruit; heeft zo’n lengte en zulke mooie zuren, dat ik hem zijn bleke kleurtje vergeef.
Klik hier voor de aanbieding!

Vroege oogst

Terwijl het einde der tijden zich hier vooral heel nat aankondigt, heeft het Italië juist gelijk verschroeid. Extreme droogte en hitte hebben een zeer vroege oogst genoodzaakt. De Chardonnay voor de Franciacorta is al binnen! Professor Scienza – een vooraanstaand druiven agronoom – heeft voorspeld dat deze hete en droge zomers steeds gewoner zullen worden en dat dat waarschijnlijk een afscheid betekent van soorten als Chardonnay, Cabernet en Merlot.

Autochtoon, licht, wit, Lugana

Gelukkig hebben ze in Italië ook heel veel autochtone druiven die beter tegen de
warmte bestand zijn. Vorig jaar introduceerde ik de Lugana 2016 van Marangona. Nu heb ik de nieuwe jaargang op voorraad. Marangona is een jong en modern bedrijf. Sinds dit jaar zijn al zijn wijnen biologisch gecertificeerd. Voor zijn meest representatieve wijn, gebruikt hij al twee jaar een fles met schroefdop. Hulde: geen flesverschil, kurk, oxidatie, gebroken kurkentrekkers en noem maar op meer. Zo'n luchtdichte fles blijft ook nog eens goed met veel minder toegevoegde sulfiet.
Lugana komt net als de Bardolino van Garda. Geen Garganega zoals de Custoza en de Soave maar gemaakt van Trebbiano di Lugana. Die ze zelf het liefst Turbiana noemen, om elke associatie met die Trebbiano uit Toscane maar te vermijden. Gelijk hebben ze. De Turbiana geeft strakke wijnen, met veel mineraliteit en spanning maar niet heel fruitig, iets ziltig op de afdronk. Echt een tonicum, al weet ik niet zeker of je het in plaats van Gatorade na je work out moet drinken voor sneller herstel. Maar anderzijds, ze heeft maar 13 procent en is extreem dorstlessend…

Autochtoon, licht, wit en uit het zuiden

U zou haast denken dat ze in het hete zuiden geen raad weten met de zomer
en allemaal maar aan de granita moeten. Niets is minder waar: ook in Zuid-Italië worden heel verfrissende wijnen gemaakt. Twee wil ik er nog onder uw aandacht brengen.
De eerste is een aromatisch witte wijn uit Puglia, zet u dit glas aan uw mond is het alsof u een hap druiven neemt, zo onweerstaanbaar fruitig. Ondanks deze fruit intensiteit blijft ze  droog en fris. Het alcoholpercentage van 12,5 procent helpt hier aan mee evenals de fijne zuurtjes. Heel bijzonder en voor mij totaal onverwacht uit de hak. De druif is Minutolo 2016, een lokale druif die eenmaal uit de vergetelheid ontrukt, ineens heel erg interessant blijkt. Ook weer biodynamisch.

Een nieuwe favoriet

De laatste wijn van deze nieuwsbrief is een nieuwe favoriet: de Catarratto 2015 van Centopassi. Veel frisser dan je van een Siciliaanse witte wijn zou verwachten, maar misschien iets te heftig voor de categorie ‘licht zomers’. De wijn is grotendeels op rvs gemaakt en heeft voor een klein deel op grote houten vaten gerijpt. Dat geeft hem meer kracht en volheid. Genoeg om naast mijn Jakobsschelpen met gedroogde Ibericoham te drinken. De Catarratto Terre Rosse di Giabbascio 2015 is een rijke wijn met tropisch fruit en op de achtergrond iets kruidigs. In de mond valt eerst de frisheid op vervolgens hoe zacht en vol ze is.
Klik hier voor de aanbieding!

 

 

Schreeuw om zomer

Eerdere nieuwsberichten

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.