Direct naar de content
  • door:
  • 412 keer gelezen

Proeverij

U bent aanstaande zaterdag 20 januari weer van harte welkom op onze proeverij. Tijdens het balansen zijn we op heel wat kelderrestanten gestoten, die u de komende weken heel voordelig aan kunt schaffen (alleen op de proeverij). We zijn elke zaterdag open tussen 12 en 17 uur. Aanmelden kan hier: klik!


Het beste medicijn

Afgelopen september maakte ik een road trip door Italie: van Napels naar Brda/Collio (de Italiaans- Sloveense grens.) De trip ging langs veel oude vrienden en wat nieuwe bekenden. Giovanni Cenci was zo’n nieuwe bekende en sindsdien een vriend. Twee keer ben ik nu bij hem op bezoek geweest, en elke keer ga ik er beter weg dan ik kwam. Deze keer was ik ziek. Had het bezoek bijna afgezegd, maar toch doorgezet. Gelukkig want van een bezoek aan Giovanni ga je je beter voelen. Zoveel energie, drive, nieuwsgierigheid, kennis en kunde gebracht met zoveel enthousiasme, daar kan geen enkel medicijn tegenop.
Giovanni maakt sinds een paar jaar weer wijn op het familiewijngoed in een gebouw uit begin 18e eeuw. Dat klinkt aristocratisch maar de praktijk is anders. Monniken hadden de heuvel in de zeventiende eeuw al geïdentificeerd als perfect voor wijnbouw en bouwden er een schuur. Zijn opa was de laatste die bottelde. Giovanni, afgestuurd in oenologie en agronomie, 33 jaar oud, maakt hier nu weer wijn op zo natuurlijk mogelijke wijze. De schuur wordt met elk bezoek mooier, maar het blijft een echte garagewijn ook gezien de totale productie van slechts 13 duizend flessen.
Ons bezoek viel midden in de oogst. De helft stond te gisten. De andere helft hing nog aan de stokken. Het was een perfect moment voor een bezoek. We proefden de gistende wijnen, we zagen de liefde waarmee Giovanni elk vat introduceerde, hoe hij met zijn handen de hoed onderdompelde, de trots en eerlijkheid (“2017 was niet makkelijk, maar proef wat ik heb binnengebracht”) waarmee hij over zijn wijn praat.

Grechetto Anticello 2016

Natuurlijk had hij ook allerlei experimenten en oudere jaargangen voor ons klaargezet. Ik proefde voor de tweede keer de Grechetto 2013 en het was overdonderend: zoveel complexiteit, levendigheid en drinkplezier. Een van Nederlands beste sommeliers was met me mee en ook zij werd verliefd op de wijn. Helaas allang niet meer verkrijgbaar maar gelukkig is de 2016-jaargang vergelijkbaar.

2016 was een van de beste jaren voor Italiaanse witte wijn. Cenci maakt drie witte wijnen: naast de Grechetto ook Pinot grigio en Trebbiano. Ik beperk me tot de Grechetto (en de Trebbiano). Eigenlijk houd ik vooral van ‘koele’ wijnen met heldere aroma’s en stevig zuur. Grechetto kan dat niet zijn, het is een rustieke druif uit een heel warm gebied. Maar de Grechetto van Cenci is zo lekker, het is een warme wijn met sappigheid en spanning. De neus geeft een rijk aroma  van warme velden vol bloemen, druivenschil en graan, in de mond is de wijn vlezig, als rijp fruit, maar tegelijk blijft ze niet in je mond plakken door de zuren die je eigenlijk niet proeft. Fantastische balans en enorm drinkgemak. En met een mooie verrassing voor wie zich kan beheersen en een paar flessen weglegt voor over een jaar of vier vijf.
Nu binnen Grechetto Anticello 2016 van Cantina Cenci.Koop hier!

..en de Trebbiano?

Oh ja en wat betreft die Trebbiano, die houd ik een jaar achter, daar moet u me eind volgend jaar nog maar eens aan herinneren!

Road trip door Italië: Cantina Cenci

Eerdere nieuwsberichten

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.