Direct naar de content

De Etna is niet alleen vanwege de dagelijkse uitbarstingen de spannendste wijnstreek van Italië, maar vooral omdat het in een tijdspanne van 15 jaar van niets is uitgegroeid tot een gebied dat in gelijke adem wordt genoemd met Barolo en Brunello.De man achter deze revolutie is zonder twijfel Marco de Grazia en zijn laatste project heet: Vigne di Eli. Het bedrijf is van, en genoemd naar zijn dochter Eli. Veel  beter zal ze er niet van worden, want de opbrengsten gaan naar een kinderziekenhuis in Florence.Een aantal unieke omstandigheden maakt de Etna zo interessant: de druiven, de bodem en het klimaat. De rode Nerello Mascalese en de witte Carricante geven alleen hier kwaliteit. Door de voortdurende uitbarstingen heb je heel gevarieerde bodems. Weliswaar allemaal vulkanisch, maar soms stenig, dan weer assig of rotsig. En elke samenstelling geeft in de wijn weer andere sensaties. Dan het klimaat: de druiventeelt speelt zich af op de noordflank op een hoogte vanaf 600 meter boven zeeniveau. Natuurlijk is het hier in de zomer ook heet, maar ’s avonds koelt het af. En bedenk ook eens hoeveel minder warm het op deze steile noordhellingen is vergeleken met een zuidkijkende flank. Soms is de oogst van de rode druiven pas in november. Wie had dat kunnen denken zo’n late rijping in een zo zuidelijk gebied.

Geen overrijp, maar juist  fris rood fruit; geen sloeber zwoelheid maar mooie zuren en fijne tannine.

Etna lijkt ook qua smaak en structuur een veel noordelijker wijn. Geen overrijp, maar juist  fris rood fruit; geen sloeber zwoelheid maar mooie zuren en fijne tannine.  Zelf vergelijken de Etna boeren zich graag met Barolo en Bourgogne. En ja ik vind ook dat Etna een serieuze wijn is, maar waar elders vind je die fijne rokerigheid in geur, en karakteristieke hartigheid in de smaak?

Perswijn schrijft over de gewone Etna Rosso 2015: 'kruiden laurier, aardbei en kersen; zacht en elegant, fijne zuren, lichtvoetig, subtiel.' 5 sterren!

Behalve de dus helemaal niet zo gewone Etna Rosso maakt Vigne di Eli vier verschillende cru-wijnen: Moganazzi, San Lorenzo en Pignatuni en de witte Etna Bianco Moganazzi.

Moganazzi 2015 ligt op ongeveer 650 boven zeeniveau en heeft niet een dunne bovenlaag van as en vuistgrote stenen, waar de wortels het mee moeten doen. De wijn heeft rood fruit en middelzwaar. Dit is eigenlijk het prototype.

Pignatuni 2014 ligt iets hoger en de bodem bestaat hier uit as, vulkanisch zand en veel kleine stenen. In geur en smaak florale tonen en soms zelfs wat geel fruit. Dit is de meest elegante uitdrukking.

San Lorenzo 2014 heeft een steviger ondergrond van zand en steen. De bodem is hier heel arm met als gevolg weinig vegetatie en lage opbrengsten van zeer geconcentreerde druiven. Die concentratie komt ook in de wijn terug. Veel rijp fruit in de geur en veel kracht en dikte in de mond. Zonder twijfel de krachtigste van de drie.

Moganazzi Volte Sciare 2016 gemaakt van oude stokken carricante in de Moganazzi-wijngaard. Eigenzinnig wit: verfijnde neus met perzik, amandel, en die typische Etna rokerigheid. In de mond weeldering en zacht. Lekker lang, voor nu of over een paar jaar.

Van €225,- voor €199,-!

 

Het laatste wijn nieuws op EckenMaurick.nl

Eerdere nieuwsberichten

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.