Direct naar de content

"We believe in our wines, because we believe in our grapes". Staat boven aan de site van Marjan Simcic. Dit geloofde straalde van mevrouw Simcic af toen we voorbij haar stand liepen. Nooit dacht ik nog eens Sloveense wijn te gaan importeren. Maar je loopt Valerija niet zo maar voorbij en proeven was vrij.
Alles proeven was te veel dus stelde ze voor ons via een paar druiven door alle verschillende lijnen heen te loodsen. De Brda wijnen zijn de instappers, en bevielen al gelijk beter dan wat we van de Friulaanse collega’s eerder hadden geproefd. Tijdens de Selekcija wijnen werd het serieus, "waarom niet proeven" werd "waarom niet kopen." Traag maar doeltreffend ging Valerija voor de beslissende slag. Ze schonk een glas Ribolla uit de Opoka lijn in, gretig greep ik het glas. Een streng "Non", klonk, terwijl ze mijn hand wegduwde. Gelukkig schrok ze zelf even hard van haar uitval als ik. De wijn was te koud en moest nog even op temperatuur komen. Ze had gelijk, en toen ik eindelijk pardon kreeg om te proeven verving de hoop dit te kunnen kopen de vraag: "waarom niet?".
Voorheen kocht ik wel eens Sloveense wijn van Italiaanse producenten. Veel producenten hier hebben al tientallen jaren wijngaarden aan beide zijde van de grens. Nu dus voor het eerst  "Italiaanse" wijn van een Sloveense producent. Marjan Simcic heeft wijngaarden in Italië en Slovenië. Slappe excuses! De echte reden is dat ik alle wijnen veel beter vond dan wat ik aan mijn kant van de grens proefde. Krachtiger, rijker en tegelijk frisser en transparanter.

De wijnen

Drie lijnen met voornamelijk witte wijnen: de Brda lijn met Sauvignonasse (Friulano), Pinot Grigio en Ribolla, de Selekcija en Opoka lijn met Chardonnay, Sauvignon en Ribolla. De Brda (Collio) lijn ziet alleen roestvrijstaal, het zijn relatief jonge wijnen van de jongere stokken met veel varietaal karakter. De Selekcija lijn is de selectie van beste druiven van de oudste wijngaarden. Deze wijnen doen er langer over op dronk te komen en rijpen op eiken tot fullbodied, rijke wijnen. Soms als alles buitengewoon is dan kan er een topselectie gemaakt worden de Opoka lijn. Opoka is de mineraalhoudende klei die in Collio 'ponca' heet en die maakt dat ze hier zulke goede wijn kunnen maken.

Schilcontact tijdens de gisting

Alle wijnen hebben meer of minder schilcontact gehad tijdens de fermentatie. Dat wil zoveel zeggen als dat je net als voor een rode wijn de schil een periode laat meegisten en dat er dus bestanddelen uit de schil in de witte wijn komen. Vooral smaak en geurstoffen maar ook soms wat tannine en kleur zoals bij de Pinot Grigio. Dit is een oude techniek die met de introductie van het moderne wijnmaken tijdens de jaren tachtig en negentig in onbruik is geraakt, maar nu weer steeds meer wordt ingezet door de toonaangevende producenten om de wijnen weer naar huis te brengen, lokaal karakter te geven.
Dit schilcontact is vooral voor de Ribolla belangrijk. Hoe langer de wijn op de schil gist hoe meer karakter. Ik heb twee versies. Het zou leuk zijn beide wijnen na elkaar in te zetten. De Brda met een dag schilgisting uit de koelkast aan het begin van het diner met wat antipasti. Schenk daarna de Ribolla Opaka met vier weken schilgisting (en 23 maanden op groot hout) op een graad of 14/15 met de volgende gang van bijvoorbeeld gevogelte met truffelsaus. De wijn heeft veel body en behoorlijk wat frisheid en als een rode wijn wat tannine op het eind.

Simcic proefpakket

Ik heb een klein proefpakket samengesteld met de wijnen die ik het interessants vind. De twee Ribolla’s dus, en daarnaast de schitterende Chardonnay en Sauvignon uit de Selekcija-lijn en de entry level Pinot Grigio en Sauvignonasse (Friulano). Bestel hier!

Nieuw: Marjan Simcic

Eerdere nieuwsberichten

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.