Direct naar de content
  • door:
  • 47 keer gelezen

Het bezoek aan Tre Monti was voor mij zwaar beladen. Ik werk al sinds 1994 met Tre Monti en wijnmaker Vittorio is een dierbare vriend. Ik kwam er vaak en had zelfs een vriendin uit hun buurt. Sergio Navacchia, Vittorio’s vader, kende haar en zelfs haar vader goed. Nu ging ik voor het eerst met mijn nieuwe vriendin op bezoek.  
Een sisser, het enige verwijt was dat ik er zolang over had gedaan om de nieuwe voor te stellen. Sergio had zelf boodschappen gedaan. De kokkin was net terug van vakantie en vol goede zin. Stel je dat voor in Romagna: zelfs voor Italianen luilekkerland: huisgemaakte prosciutto, salame en verse kaas met piadina, frittata, gevulde courgettebloemen, ravioli (gasten geef je de eerste dag ravioli de tweede tagliatelle), perfect gefrituurde groenten en kalfswang (Sergio had deze een week van te voren besteld om er zeker van te zijn). Toen we de kokkin bij het dessert complimenteerden, keek Sergio gepikeerd op: hij had immers de boodschappen gedaan. De desserts ben ik vergeten want natuurlijk dronken we er ook (heel) veel wijn bij.

Verrassend mooi voor een vriendenprijs

Wijn. Ja daarom gingen we er ook naar toe. Dé wijn van Tre Monti is voor mij Albana. We volgen Tre Monti al ruim 20 jaar in hun zoektocht naar steeds spannender en betere wijn.  De laatste ontwikkeling mag ingegeven lijken door een hype, maar ik ben heel blij met het resultaat. Sinds 2014 maakt Vittorio zijn Albana namelijk met schilvergisting. Hij behandelt zijn witte druiven als rode: de schil gist mee. Dat is hoe je een orange-wijn maakt - de hype van dit moment. Vaak proef ik bij deze wijnen wel hoe ze gemaakt zijn, maar niet waarvan. De eerste keer dat ik de op schil vergiste Albana proefde was echter een openbaring.
Ik vond Albana altijd al super origineel; ze smaakt anders dan alles. En nu is ze nog meer  zichzelf geworden. De perzik en abrikoos, gecombineerd met een aanvankelijk zwoele, haast zoetige attaque die dan toch droog eindigde, hebben een nog rijker en specifieker aroma gekregen, naast die steenvrucht nu ook wat gekonfijt fruit. De mond heeft enorm aan integriteit gewonnen: de geur komt direct terug in de smaak; de attaque is minder zoet en de afdronk minder droog. Verrassend mooi, spannend glas en nog steeds voor een vriendenprijs: Albana Vigna della Rocca 2016!

 

100% Orange: Vitalba

Voor de 100% orange-ervaring is er de Vitalba, ook van
Albana maar op amfoor gevinifieerd met 180 dagen schilvergisting! Esmee Langereis schrijft erover: ‘Een van mijn favorieten. (…) Wat een schatje, hij riekt ook als een verlegen muurbloempje. Terwijl hij zo veel moois te bieden heeft.” Nog zestien flessen beschikbaar!

Vittorio duwt de kap met schillen onder in de amfoor.
 

Vol en gul: Thea Bianco

Ook mooi maar heel anders is de Thea Bianco. Vittorio dacht ooit dat hij zijn passito kon pimpen met Gros Manseng, daar wordt in Zuidwest-Frankrijk ook zoete wijn van gemaakt. Misschien durfde hij het toch niet aan zo’n traditionele wijn te verbasteren, of hij was gewoon net als ik verliefd op de droge wijn van deze stokken. In iedere geval de Passito is 100% Albana gebleven en de Gros Manseng ging in de ‘blend aziendale’ Thea Bianco. Het klimaat van Romagna is een stuk zachter dan dat van het Franse zuidwesten dus de Gros Manseng geeft een wijn met een extreem weelderige neus vol bloesem en gedroogd fruit en een volle rijke smaak die perfect in balans gehouden wordt door de mooie zuren. Deze wijn brengt je de overvloed van de streek en de  gulheid van de wijnmaker.

Bestel voordelig een proefdoosje

Kunt u niet naar de proeverij komen en bent u wel nieuwsgierig naar de wijn: bestel een doosje met een fles Thea, Vitalba en Albana en ontvang ruim 10% korting, bestel hier!

Uitverkoop op de proeverij

Nu de zomer echt voorbij is, hebben we een groot aantal wijnen in de uitverkoop. Sommige zo laag geprijsd dat verzending te duur is. Dus doe er uw voordeel mee: kom de nieuwe wijnen proeven en neus ook even tussen de uitverkoop wijnen. Wie weet staat er een persoonlijke favoriet tussen.
We zijn elke zaterdag open tussen 12 en 17 uur. Aanmelden kan hier: klik!

Lunch in Luilekkerland

Eerdere nieuwsberichten

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.