Lijstjes
Wat moet u bestellen? Ik zie overal lijstjes: kerstlijstjes, eindejaarslijsten. Zelf sluit ik me aan bij een lijst uit de Perswijn van november; zij proefden wijnen uit Midden-Italië. Onze Brunello 2010, Sagrantino’s 2004 en 2012, Morellino 2014, Chianti classico Gran Selezione 2010 en Toscana Rosso Geremia 2011 kwamen er als beste uit. Altijd fijn als je wijn boven aan de lijst staat – dan hoef je niet zo lang te zoeken.
Dit schrijven ze erover:
- Brunello Corte Pavone 2010: hout, munt, tijm, kersen en pruimen; rijp en elegant, lengte, sap, mooie zuren en tannine.
- Sagrantino Colle Grimaldesco 2004: zwart fruit, tijm, inkt, kruidnagel; compact, jeugdig (!), fraaie balans.
- Sagrantino Campo alla Cerqua 2012: geconcentreerd, spicy, zwart fruit; puur, compact, zuren en pittige tannine
- Chianti classico gran selezione San Marcellino 2010: kersen en pruimen, vanille, rokerig; diepgang, intens, breed, geweldige tannine.
- Toscana Rosso Geremia 2011: kruidig, tabak en munt, koffie, cassis; krachtig en elegant, rijpe tannine, fijn hout.
- Morellino Valdifalco 2014: warm en kruidig, zwoel, vijgen, kersen, vanille; rijp en elegant, sappig, goede zuren, lichte tannine.
Zelf word ik altijd blij van elegante wijnen met mooie zuren en goede tannine. En soms wil ik een Sagrantino, even mezelf meten met een echte krachtpatser. Kiezen hoeft niet, want ik heb ze samen in een doos gestopt. Of neem de overzichtsdoos Tabarrini en laat u verrassen door zijn meesterkunst.
Opsteker
Een laatste opsteker vond ik in het decembernummer van Perswijn: de Rebula Opoka 2014 van onze nieuwe aanwinst Simcic staat in hun lijst met de ‘mooiste, opmerkelijkste en lekkerste wijnen’ van 2017.
“Producenten als Marjan SimÄiÄ in Slovenië laten zien dat je met een lokale druif als ribolla heel fraaie en complexe wijnen kunt maken, onder andere door perfect gedoseerd schilcontact. Heel mooi en totaal ondogmatisch. Krachtig, intens, weelderig, rijk, fijne zuren en bitters. We zijn helemaal verkocht.”