Hieronder vindt u een overzicht van alle de 10 meest recente nieuwsberichten op EckenMaurick.nl.
Door de enorme drukte bezorgen de koeriers niet zo snel als normaal. Wie zijn wijn voor Kerst wil hebben, doet er goed aan dit weekend te bestellen! Voor de regio Amsterdam geldt dinsdag de 22e als uiterste besteldatum.
Lees het volledige bericht: Bezorging
Waar vorige week één slok nog genoeg was, kies ik nu voor het glas halfvol. Klinkt gewoon veel comfortabeler. En wat is er nu comfortabeler dan van uit je luie stoel de beste wijnen voor de feestdagen bestellen, om dan in diezelfde stoel te wachten tot ze aan de deur worden gebracht?
Lees het volledige bericht: Wijn op dronk
Deze slok had plaats op het terras van Enoteca Centro Storico te Serralunga in de najaarszon van november 2019. Een slok was genoeg, maar we hadden wel een hele fles. Pure luxe! Met de kennis van nu was vorig jaar één en al… Wat gebeurt er dan in zo’n slok? Nou, ineens wist ik precies waar ik naar op zoek was en vooral ook heel zeker dat ik het gevonden had. Ik had nog nooit van Francesco Versio gehoord, maar deze wijn wilde ik ten alle kosten hebben. Een coup de coeur zoals ik eerder alleen met Pietracupa heb gehad. Francesco komt uit Neive, het hart van de Barbaresco. Na een opleiding tot enoloog in Alba en Torino, heeft hij kort bij een grote cantine sociale gewerkt. In 2011 is hij aan de slag gegaan bij Bruno Giacosa: eerst als keldermeester en daarna als wijnmaker. Namedropping is niet chique, maar op zo’n jonge leeftijd, zonder ervaring voor Giacosa werken is toch een beetje alsof ik omhoog kijk en zie dat Michelangelo’s God zijn vinger naar Francesco uitsteekt. Inmiddels is hij wijnmaker bij Oddero. Gelukkig voor ons bezit de familie Versio zelf twee kleine percelen in de cru’s: Cura en San Cristofaro van Neive, zodat Francesco ook zijn eigen wijn kan maken. 2013 was het jaar van zijn eerste Barbaresco. Veelzeggend detail: hij verkoopt zijn auto om een houten rijpingsvat aan te schaffen. Omdat hij in 2015 een groot deel van zijn minuscule wijngaarden opnieuw moet beplanten en die jonge stokken geen Barbaresco fruit geven, maakt hij sinds 2018 ook Langhe Nebbiolo. In Dogliani maakt hij een Dolcetto. Geen enkele gids noemt nog de wijnen van Francesco Versio, desondanks zijn ze chronisch uitverkocht. Deze jongen heeft zoveel talent, dat kon niet lang onopgemerkt blijven. Als 2017 niet zo’n bruut jaar geweest was in Piemonte en 2020 niet zo’n – nou laten we daar niet over beginnen, het zit er bijna op - dan had ik waarschijnlijk nooit een deel van zijn productie kunnen bemachtigen!
Lees het volledige bericht: Soms is één slok genoeg
Nu de Bojo-kater is verwerkt, kunnen we verder met de enige Novello die er echt toe doet: de Olio di oliva extra vergine 2020 van Rocca di Montegrossi is binnen. Gifgroen, intens grassig, met een heerlijk bittertje en aangenaam pikant, er is eigenlijk geen gezonder, groter genot dan de verse olijfolie. Slechts zestig flessen beschikbaar!
Lees het volledige bericht: Nieuw Maurizo Alongi Chianti class. Ris. en Olijfolie 2020
Vorig jaar rond deze tijd was het er ineens geroezemoes over een huis uit Serralunga: Palladino. Ik kende het niet maar een bezoek was zo geregeld. Het huis bleek niet nieuw maar net zo oud als ik. Geen idee waarom ze zo onder de radar – in ieder geval de mijne – opereerden, want wat ik vond was een zeer goede producent met wijnen van klassieke snit voor een heel goede prijs. Helaas was ik er voor de 2015-oogst te laat bij. Een jaar later dan toch de introductie van Palladino. Het bedrijf is in 1974 gesticht met de aankoop van de cantine en de wijngaarden in Serralunga. Inmiddels wordt het werk gedaan door de derde generatie. De wijnstijl is er niet door veranderd: klassiek maar niet rustiek. In de kelder zie je terug waarom: het hout voor de rijping is – zoals de traditie voorschrijft - groot en Slavonisch. Voor de vergisting wordt wel roestvrijstaal gebruikt, waardoor dit proces beter gecontroleerd kan worden. Palladino heeft een ontspannen stijl die de van zichzelf zo aardse en machtige Serralunga-wijnen heel comfortabel maakt. Ik drie wijnen gekozen om mee te beginnen, allemaal van wijngaarden uit Serralunga: twee Barolo en een Barbera. Er zijn in het Barolo-gebied drie dorpen waarvan alle grond geschikt is voor Barolo en Serralunga is er daar één van. Dat ze er toch een Barbera maken neem ik ze echter niet kwalijk.
Lees het volledige bericht: Nieuw: Barolo en Barbera uit Serralunga
Dank voor al uw aankopen! Ik denk dat ik namens de hele sector spreek: het gaat zo hard dat de verzenddozen voor flessen uitverkocht zijn! Wat me wel opviel is dat bepaalde wijnen die in de horeca heel hard lopen ineens stil staan. Nu kan ik me dat voorstellen als het een of andere obscure huiswijn betreft, maar het gaat juist om bekende wijnen met heel goede pers. Misschien heb ik er te weinig aandacht aan gegeven omdat ze normaliter zo makkelijk verkopen. Hoe dan ook; na een maand heeft u vast wel heimwee naar zo’n restaurantwijn zeker als het voor een vriendelijke thuisprijs is.
Lees het volledige bericht: Restaurantwijn voor een thuisprijs!
De Etna is niet alleen vanwege de dagelijkse uitbarstingen de spannendste wijnstreek van Italië, maar vooral omdat het in een tijdspanne van 15 jaar van niets is uitgegroeid tot een gebied dat in gelijke adem wordt genoemd met Barolo en Brunello.De man achter deze revolutie is zonder twijfel Marco de Grazia en zijn laatste project heet: Vigne di Eli. Het bedrijf is van, en genoemd naar zijn dochter Eli. Veel beter zal ze er niet van worden, want de opbrengsten gaan naar een kinderziekenhuis in Florence.Een aantal unieke omstandigheden maakt de Etna zo interessant: de druiven, de bodem en het klimaat. De rode Nerello Mascalese en de witte Carricante geven alleen hier kwaliteit. Door de voortdurende uitbarstingen heb je heel gevarieerde bodems. Weliswaar allemaal vulkanisch, maar soms stenig, dan weer assig of rotsig. En elke samenstelling geeft in de wijn weer andere sensaties. Dan het klimaat: de druiventeelt speelt zich af op de noordflank op een hoogte vanaf 600 meter boven zeeniveau. Natuurlijk is het hier in de zomer ook heet, maar ’s avonds koelt het af. En bedenk ook eens hoeveel minder warm het op deze steile noordhellingen is vergeleken met een zuidkijkende flank. Soms is de oogst van de rode druiven pas in november. Wie had dat kunnen denken zo’n late rijping in een zo zuidelijk gebied.
Lees het volledige bericht: Ontdek de Etna - Vigne di Eli
Sinds drie weken lijkt het alsof ik geen bedrijf meer heb, van de één op de andere dag niets meer te doen. In het begin een rare gewaarwording, maar al snel had ik nog nauwelijks tijd om erover te denken. Al die dingen waar ik hiervoor geen tijd had, omdat ik te laat opstond, vormen nu opeens een dagtaak. Opstaan, zelf ontbijt maken, koffie zetten, lunch bereiden, nadenken over het diner, nog meer koffie, aperitief - want op zo’n enerverende dag sluipt er al snel een vijf in de klok, boodschappen doen en koken: de dag slokt me op. Het leukst is weer zelf koken. Het vergde gewenning, maar nu de routine terug is en de voorraadkast gevuld, geeft het vooral heel veel voldoening. En met twee koelkasten, een klimaatkast en een trappenhuis vol met wijn is het fijn dat er eindelijk ook tijd is voor die allerplezierigste kopzorg: wat drinken we vandaag?
Lees het volledige bericht: Oost, west, thuis...
Thuisbezorging was al nooit een probleem via EckenMaurick.nl en zolang PostNL gewoon lekker doorbuffelt, ook nu niet.
Lees het volledige bericht: Thuisbezorging geen probleem
Voordat Italië op slot ging, heb ik daar de eerste week van de lente meegemaakt. De zon was meer dan welkom, maar natuurlijk niet de reden. Ik ging er heen om de nieuwe jaargangen van de belangrijkste Toscaanse appellaties te proeven. Wat mij betreft: Chianti classico, Brunello en Vino Nobile.
Lees het volledige bericht: Goed nieuws uit Italië
Giampaolo Tabarrini, Giovanni Ascione en Sabino Loffredo komen naar Nederland. Zaterdag 16 november laten zij hun wijnen proeven in Hotel V aan de Fizeaustraat in Amsterdam.
Lees het volledige bericht: Proeverij
In maart kondigde ik al aan dat we gaan verhuizen, maar niet hoe het daarna verder zou gaan. Veel mensen konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en zijn de afgelopen drie weken al komen proeven en informeren. Zaterdag 15 juni is de laatste proeverij in Kortenhoef. Tot dan zijn er nog drie proeverijen en ik hoop met u allen nog een keer het glas te heffen op een mooie tijd en een nog mooiere toekomst.  Twee nieuwe huizen Extra reden om nog even langs te komen is de introductie van twee nieuwe huizen. Vorige week berichtte ik al over Cantina Capolino Perlingieri uit Campania en volgende week komt daar ook nog Gilberto Boniperti bij met twee Nebbiolo uit Noord Piemonte.  Verhuizingsuitverkoop In aanloop naar de verhuizing wil ik zoveel mogelijk voorraad verkopen. De nieuwe voorraad komt al aan op het nieuwe adres, dus eigenlijk moet alles weg. Daarom geef ik om te beginnen op 1 juni 5% extra korting, de zaterdag daarop 10% extra korting en op de laatste dag profiteert iedereen van 15% extra korting.  Eck en Maurick gaat door De nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen. U kunt bestellen via de website, per mail of telefoon. Afgelopen jaar bleek mij dat zo’n proeverij op locatie veel beter werkt; hetzij in een restaurant, hetzij bij een winkel, hetzij bij u thuis. Dus waarom niet een paar vrienden thuis uitnodigen op die ene vrije zaterdag - voortaan ben ik ook vrij - dus een afspraak is snel geregeld. Verder denk ik aan een stuk of drie, vier proeverijen  per jaar op verschillende locaties… Volg de nieuwsbrief of schrijf je alsnog in. De eerste proeverij zal dit najaar zijn: Sabino van Pietracupa, Giovanni Ascioni en Giampaolo Tabarrini hebben hun komst al toegezegd. Tot snel!
Lees het volledige bericht: Nog twee weken tot een nieuw begin
Eck en Maurick stopt niet! In de nieuwsbrief van eind april zal ik uitgebreid terug komen op wat we in die laatste zeven weken gaan doen en vooral ook hoe we daarna verder gaan! Tot dan meld ik alleen dat er in april geen proeverijen zijn vanwege een reis naar Italië.
Lees het volledige bericht: Aan alles komt een eind
‘Tabarrini’s Adarmando uit Montefalco is niets minder dan een grote terroirwijn waarin elegante, verfijning en complexiteit samenkomen.’
Lees het volledige bericht: Grote teroirwijn
Eindelijk, eindelijk weer Olio extra vergine van Montegrossi. Als het goed is komt ze morgen binnen. De afgelopen jaren waren er door vliegjes en rotweer te weinig olijven om export kwaliteit te maken. Dit jaar is de kwaliteit uitmuntend volgens Marco – dat is fantastisch nieuws voor de liefhebbers. Maar, zij moeten wel snel bestellen want er is gewoon veel te weinig van!
Lees het volledige bericht: De enige Novello die er toe doet
Van de Dolcetto tot de Barolo, voor Fabio telt de balans; want een wijn zonder balans is ondrinkbaar. Dus laat Fabio laat zijn wijnen uitblinken in transparantie en elegantie. Transparantie niet alleen wat betreft de kleur: licht en robijnrood. Maar ook in de neus, waar houtaroma’s volledig afwezig zijn en fruitige, florale en peperige tonen de boventoon voeren. Ook in de mond gaat elegantie boven simpel krachtvertoon: levendige frisheid, ragfijne tannine en al heel open.
Lees het volledige bericht: Nieuwsbrief november
Podere le Bèrne 2015, Vino Nobile di Montepulciano
Lees het volledige bericht: Sneak preview De Grote Hamersma 2019 (6)
Uit Gioia del Colle in Puglia. Van een jong bedrijf met oude stokken. Vijtig jaar lang verkerend in een opperste staat van verwaarlozing. In 2003 pas wakker gekust door wijnmaker Filippo Cassano. Deze rosso is afkomstig van druiven uit de wijngaard Vigneto Marchesana. En die levert een Primitivo die zijn naam eer aandoet. Driedaagse baard. Gebronsd. Geschramd door het bramen plukken. Spierbundeltannines. Prikkeldraad in de zon. Aldus de 2011 bijdrage. Nu: 2014. Baard eraf. Prikkeldraad bij de pedicure geweest. Bramen zijn confiture geworden en toch niet te zoet. De tannines strekken zich behaaglijk uit als een zwarte kater voor een open haard.
Lees het volledige bericht: Sneak preview De Grote Hamersma 2019 (5)
Pietracupa 2012, Taurasi
Lees het volledige bericht: Sneak preview De Grote Hamersma 2019 (4)
MA 10/09/18 – MEET THE WINEMAKER: Marco Ricasoli Firidolfi. De familie van Marco Ricasoli Firidolfi streek in de negende eeuw in Toscane neer. Sindsdien is de familie met de geschiedenis van Toscane en haar wijnen verweven. Het was de betovergrootvader van Marco, de ijzeren baron, die het recept voor Chianti in de negentiende eeuw vaststelde.
Lees het volledige bericht: Meet the Winemaker: Marco Ricasoli Firidolfi – Rocca di Montegrossi in Chianti
U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.
Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.