Direct naar de content

Falanghina is een heel oude witte druif. Misschien wel de druif waar de Romeinen de Falernium van maakten. Ze groeit in heel zuid Italië maar doet het vooral goed in Campanië. Hier op de berg Taburno heeft ze haar oorsprong.

Tegenwoordig is ze weer helemaal terug. Moderne vinificatie technieken zorgen ervoor dat de wijnen de druivenaroma’s behouden met heel aantrekkelijke, geurige, frisse wijnen als gevolg.

De bekendste appellatie zijn Taburno en Campo Flegrei. Sinds 2011 zijn dit echter onderzones van de overkoepelende appellatie: Falanghina del Sannio.

Aroma‘s in Falanghina druiven

Citrusbloesem, meloen en peer

Falanghina

De Falanghina druif is een zeer bekende en gewaardeerde druif uit het wijngebied van Campanië. Ook over de afkomst van deze druif zijn verschillende theorieën. Ze zou oorspronkelijk uit Griekenland komen, maar zeker weten doet niemand het.

De Falanghina rijpt laat en heeft veel zon nodig om het beste uit haar te halen. Wanneer de Falanghina overmatig geproduceerd wordt, neemt haar kwaliteit fors af en is zij net genoeg voor eenvoudige doordrinkwijnen. Als zij echter in topvorm is dan zijn de wijnen subliem.

Zoals eerder gezegd komt de Falanghina uit het wijngebied Campanië. Langs de kustlijn om precies te zijn. Van de Falerno del Massico in het noorden, over Napels in het midden van de kust tot de Costa Amalfitana.

De gevorderde proever onder ons zal bij het proeven van deze druif een citrusbloesem en een peeraroma weten te detecteren.

Naast de Falanghina zijn er nog twee bekende druivenrassen in Campanië volop aanwezig. Het grote verschil met de Falanghina is dat zij niet solo gevinifieerd wordt, maar zij wordt geblend met andere rassen. 

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.