Direct naar de content

Aglianico is de topdruif uit het zuiden. Ze heeft een donker gekleurde dikke schil. Aglianico loopt vroeg uit, maar rijpt heel laat. Soms kan ze pas in november geoogst worden.

Aglianico groeit in een soort halve maan van Napels tot aan Bari. Maar de beste resultaten geeft ze op de vulkanische bodems van Avellino in Campanië en op de Vulture vulkaan in Basilicata.

Hier komen de beste Aglianico wijnen vandaan - de Aglianico del Vulture en de Taurasi - deze wijnen hebben rijke aroma's van pruim, kers, zwarte peper, groene tabak en chocola. Stevig zuur en een optimale tanninekwaliteit zorgen ervoor dat deze wijnen een welhaast eindeloos leven hebben. De grootste wijnen van Zuid-Italië worden gemaakt van Aglianico.

Aroma‘s in Aglianico druiven

Kers, pruim, groene tabak, zwarte peper, chocola

Aglianico
  • Rood
  • 2014
  • 13,3% vol.
€ 35,00
per fles

Producent:
Nanni Cope
Druiven:
Pallagrello, Aglianico, Casavecchia

  • Rood
  • 2012
  • 13,5% vol.
€ 45,00
per fles

Producent:
Pietracupa
Druif:
Aglianico

  • Rood
  • 2015
  • 13,5% vol.
€ 19,75
per fles

Producent:
Pietracupa
Druif:
Aglianico

Tijdelijk niet op voorraad
  • Rood
  • 2003
  • 14,0% vol.
€ 65,00
per fles

Producent:
Cantina del Taburno
Druif:
Aglianico

De Aglianico druif hoort volgens vele thuis in de top drie van de Italiaanse druiven. Deze top drie zou verder bestaan uit de Nebbiolo en de Sangiovese. Een echte bekrachtiging voor deze bewering is er lange tijd niet geweest, maar langzaam maar zeker komen er steeds meer tekenen dat de Aglianico druif wel degelijk thuishoort in de top drie.

De naam Aglianico doet veel discussie opwaaien. Het grootste deel van de wijnkenners lijkt het erover eens te zijn dat de naam Aglianico afstamt van het woord “Hellenicum” wat Grieks betekent. Dit lijkt een plausibele aanname omdat het algemeen aanvaard is dat de druif van Griekse origine is.

Er zijn twee wijngebieden binnen Italië die beweren dat zij de oorspronkelijke thuisbasis van de Aglianico druif zijn. Campanië en Basilicata. Als we even in de geschiedenis kijken lijkt het aannemelijk dat de Aglianico druif vanuit Griekenland naar een haven bij Napels is meegebracht door de Feniciërs.

De Feniciërs zouden ongeveer 2500 jaar geleden de rondgang in gang hebben gezet langs de kust naar Monte Massico en landinwaarts tot in Basilicata en Apulië.

De Aglianico druif groeit het beste op hoogtes van 300 tot 700 meter. De druif gedijt zo goed op deze hoogte omdat zij goed hier optimaal profiteert van de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Omdat de Aglianio laat rijpt loopt ze het risico al haar zuren te verliezen en teveel suikers aan te maken. Als de Aglianico druif deze wisselingen niet heeft, zou de druif teveel suiker produceren en haar balans verliezen.

Het belangrijkste gebied voor de Aglianico in Basilicata is het sterk heuvelachtige gebied van de Vulture vulkaan en het wat minder heuvelachtige gebied van de Venosa plateau. In Campanië komt de beste Aglianico wijn uit de bergen rondom Avellino: de Taurasi. Niet voor niets de Barolo van het zuiden genoemd.

Het meest opvallende van de Aglianico druif is haar dikke vel. Hierdoor kan hij schimmel weerstaan tot ver in de herfst. De druif wordt meestal pas geoogst in de tweede helft van oktober en soms pas in november. De langzame rijping in een 'koel' klimaat - wat overigens ook op de Nebbiolo van toepassing is - maken de Aglianico druif zeer complex in smaak en aroma.

De druif heeft net zoals de Nebbiolo hoge aciditeit en veel tannines Dit zorgt er voor dat ze tot op hoge leeftijd haar unieke karakter bewaart. Aglianico is een van de grote oplegwijnen van de wereld.

Trefwoorden

Deel en vertel anderen

Veilig online betalen

U heeft momenteel geen producten in uw winkelwagen. Kijk gerust verder op de site.

Wanneer u een wijn heeft gevonden die u zou willen hebben, dan geeft u een aantal aan en klikt u op de knop: Voeg toe. Uw selectie verschijnt dan in uw winkelwagen.